• strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /var/www/vhosts/weltsce.nl/httpdocs/sites/all/modules/views/views.module on line 879.
  • strict warning: Declaration of views_handler_argument::init() should be compatible with views_handler::init(&$view, $options) in /var/www/vhosts/weltsce.nl/httpdocs/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_argument.inc on line 745.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /var/www/vhosts/weltsce.nl/httpdocs/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 589.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /var/www/vhosts/weltsce.nl/httpdocs/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 589.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter_boolean_operator::value_validate() should be compatible with views_handler_filter::value_validate($form, &$form_state) in /var/www/vhosts/weltsce.nl/httpdocs/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter_boolean_operator.inc on line 149.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /var/www/vhosts/weltsce.nl/httpdocs/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 135.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /var/www/vhosts/weltsce.nl/httpdocs/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 135.
  • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /var/www/vhosts/weltsce.nl/httpdocs/sites/all/modules/views/views.module on line 879.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_style_default::options() should be compatible with views_object::options() in /var/www/vhosts/weltsce.nl/httpdocs/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_style_default.inc on line 25.
  • warning: Creating default object from empty value in /var/www/vhosts/weltsce.nl/httpdocs/sites/all/modules/ctools/includes/content.inc on line 288.

Nieuwe regels voor gasontladingskoplampen (26 juni 2006)

Auto's die af fabriek met xenon verlichting geleverd worden dienen te zijn uitgerust met automatische niveau regeling en een wis was installatie op de koplampen. Echter voor de xenon conversiesets voor de aftermarket geldt dit niet.

De Rijksdienst voor het Wegverkeer heeft te kennen gegeven dat bij de APK keuring alleen gelet wordt op het lichtbeeld. Dit lichtbeeld veranderd na de xenonconversie niet omdat het brandpunt van de xenonlamp in de bestaande reflector hetzelfde blijft. Hierdoor is het tevens mogelijk geworden om ook nieuwe auto's met xenon verlichtingset als accessoire uit te rusten.

Voor nieuwe auto’s die vanaf 1 januari 2007 op kenteken worden gezet, gelden strengere eisen voor het achteraf inbouwen van extra sterke koplampen, zogeheten xenonlampen. Het Kabinet is hiermee akkoord gegaan. Het inbouwen van deze lampen is alleen toegestaan als ze aan bepaalde eisen voldoen.

De belangrijkste eisen zijn automatische niveauregeling en een koplampreinigingsinstallatie. Wanneer een auto door een zware belading achterover hangt, kan een tegenligger verblind raken door de koplampen. Een niveauregelaar gaat dit tegen. Verder moet een sproeier de lampen schoonhouden. Een vuile koplamp kan namelijk voor verblindend ‘strooilicht’ zorgen. Door de hoge lichtopbrengst is bij xenonlampen het voorkomen van verblinding erg belangrijk.

Vorig jaar is de invoering van de eisen al bekendgemaakt. Om te voorkomen dat automobilisten die te goeder trouw al xenonlampen hebben ingebouwd hun voertuigen moeten aanpassen, is nu besloten dat de regels alleen gelden voor nieuwe auto’s. Oorspronkelijk zouden de eisen behalve voor xenonlampen ook gelden voor andere lampen met een lichtsterkte van meer dan 2000 lumen. Omdat de lichtsterkte in verband met de handhaving niet te controleren is met de beschikbare meetmiddelen, vervallen de eisen voor de laatste categorie.

Automatische hoogteregeling is verplicht op de nieuwe auto's vanaf 2007 waarbij een aftermarket xenonkit is toegepast, ook in Belgie en Duitsland zal deze complete set hoogteregeling en wasinstallatie een uitstekende uitkomst bieden. Deze kit zorgt ervoor dat de hoogte van de koplamp automatisch geregeld wordt, zodat het licht geen tegenliggers verblindt met bijvoorbeeld een zwaar beladen auto.

Hiernaast ziet u enkele afbeeldingen van de automatische hoogteregeling kit, welke bestaat uit 2 modules.

1. De setter: Met dit apparaat wordt de hoogte regeling module ingesteld. Het instellen kan alleen worden gedaan door de betere Pilot xenondealer.

2. De hoogteregeling module: deze module wordt ingesteld met de setter, en word aangesloten op de automatische hoogteregelaar die standaard in de auto zit. De module meet de hoek van de beladen of niet beladen auto en zorgt ervoor dat de lampen op precies de juiste hoogte komen te staan die alvorens door de setter is ingesteld.

Nieuwe auto's die na 1 januari 2007 op kenteken zijn gekomen en die zijn voorzien van xenonverlichting moeten zijn voorzien van een automatisch hoogte regeling en koplamp reiniging installatie. Ook dit kan alleen worden geinstalleerd door de betere Pilot™ xenondealer.